In mijn praktijk is het geven van een voedingsadvies een algemene richtlijn. Dit advies wordt gegeven volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde en is ondersteunend tijdens de acupunctuurbehandelingen. Voor een meer specifiek en/of persoonlijk dieet zal ik u doorverwijzen naar een diëtist(e).

De Chinezen hebben geleerd dat een gezonde voeding de basis is voor het onderhouden van een goede gezondheid en van invloed is op verschillende helende processen. Naarmate kant en klare voeding, voeding uit zakjes en pakjes een steeds grotere aanslag op onze gezondheid blijkt te plegen, wordt het verlangen naar natuurlijk voedsel steeds sterker. De principes van de Chinese voedingsleer, die geen strenge verboden kent, worden in China tot op vandaag onveranderd toegepast in de keukens van gezinnen, restaurants en ziekenhuizen.



De traditionele Chinese voedingsleer deelt voedingsmiddelen vanwege hun thermische werking in categorieën in. Er zijn hete, warme, neutrale, verfrissende en koude voedingsmiddelen. Yin staat hier voor afkoelend en Yang voor verwarmend. Neutraal staat hier voor Qi opbouwen.


Westerse diëten richten zich op de analytische en kwantitatieve indeling van voeding. Deze indeling is gebaseerd op materiële voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten, proteïnen, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Bij verschijnselen van tekorten, gaat de Westerse diëtetiek ervan uit dat de in het organisme ontbrekende stoffen, weer op peil gebracht kunnen worden door deze stoffen toe te dienen.

De Chinese voedingsleer gaat een stap verder. Ze verstrekt de organen de energie die ze nodig hebben om zelfstandig de ontbrekende stoffen te produceren. Het is een verschil in zienswijze. Van Oosters standpunt is niet de substantie de doorslaggevende factor, maar de energie die deze stoffen voortbrengt. Grof gezegd; de Oosterse weg maakt de mens onafhankelijk, de Westerse weg maakt de mens afhankelijk van voedingswaardetabellen, berekeningen en pillen.